Loer Architecten & De Zwarte Hond

De Groningse binnenstad transformeert. Wie over de Grote Markt loopt, ziet al jaren bouwkranen en steigers. En waar gebouwd wordt, daar wordt gedroomd. De nieuwe koers van de Groningse binnenstad stimuleert architecten en stedenbouwkundigen om anders na te denken over de beleving van straten en gebouwen en activiteiten. Hierbij hoort de prachtige en nog onontdekte Rode Weeshuisstraat.

Waar gebouwd wordt, wordt gedroomd
De Herestraat en de Martinitoren kent iedereen. Maar welke Groninger kent de Rode Weeshuisstraat? Op steenworpafstand van de Grote Markt ligt deze verborgen parel. Een onbedoeld achterafstraatje, midden in de historische binnenstad. Het oude Vendoramapand van de V&D is met golfplaten dicht getimmerd…

Ondertussen ontwikkelt het oosten van de Grote Markt zich volop. Het Groninger Forum en de Oostwand zijn een aanwinst voor de stad. Het gebied achter de Noordwand vraagt dan ook om een slimme ingreep: een nieuw plein, een publieke versmarkt én groene terrasappartementen. Mercado maakt van de Rode Weeshuisstraat de nieuwe parel van de binnenstad.

Over Loer Architecten en De Zwarte Hond
Loer Architecten houdt van de stad. Gevestigd in Rotterdam laten ze zich inspireren door het metropolitaanse leven van culturele functies en nieuwe vormen van wonen. Groningen is nooit ver weg: architect en oprichter Frank Loer is geboren in Veendam. Hij koestert zijn liefde voor het noorden.

De Zwarte Hond, opgericht in Groningen, neemt al jaren actief deel aan het vormgeven van de stad. Vanuit hun kantoor aan de Hoge der A werken ze met hun team aan bijzondere projecten. Henk Stadens, architect en partner bij het bureau, is geboren en getogen in Garnwerd . Vanuit Keulen reist hij tussen hun vestigingen in Keulen, Rotterdam en Groningen. Onderweg verzamelt hij inspiratie.

Ontwerpen met visie
De visie op binnensteden is de afgelopen periode radicaal veranderd. In plaats van een stadscentrum gedomineerd door auto’s en warenhuizen ontwerpen we vandaag de dag nieuwe binnensteden met ruimte voor fietsers, voetgangers én lokale winkeliers. Gezonde lucht, met het aanstekelijke optimisme van de jaren ’50: Mercado.

Op de plek waar je voorheen niet kon wonen, ontstaan unieke woningen waarbij je vanaf je dakterras het ommeland kunt zien. De finesse van het ontwerp is onmeetbaar. “Zoals het glazuur een laag toevoegt aan de keramische gevel, zo maken wij een gebouw dat je eigenlijk alleen maar kunt voelen!”

Loer Architecten en De Zwarte Hond werken nu ongeveer twee jaar aan het plan. Tijdens workshops in Rotterdam en Groningen tilden ze het plan elke maand naar een hoger niveau. In dit proces van schetsen, 3D printings, maquettes maken en teamoverleg sparren Henk en Frank net zo lang totdat ze het juiste antwoord gevonden hebben. Met hun gedeelde passie voor schoonheid, bouwen én voor de stad voegen zij een adembenemend gebouw toe aan Groningen.

Contact

Interesse?
Laat hier je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.