Duurzaam, midden in de binnenstad

De appartementen in project Mercado zijn behalve ruim en comfortabel ook duurzaam en energiezuinig. We sluiten aan op de duurzaamheidsambitie van de gemeente Groningen: een energieneutraal in 2035.

All-electric en energielabel A

Met het oog op de toekomst is voor Mercado een all-electric installatieconcept ontwikkeld. De woningen hebben geen gasaansluiting meer en zijn voorzien van duurzame installaties voor warmte- en koudeopwekking. Dat is niet alleen energiezuinig, maar ook toekomstbestendig. Mercado heeft energielabel A. En door toepassing van het all-electric installatieconcept zijn toekomstige verbeteringen van de energieprestatie eenvoudig te realiseren.

Isolatie en luchtdichtheid

Het ontwerp van een zuinige en duurzame woning begint bij het minimaliseren van het energieverbruik. Alle woningen zijn voorzien van goede thermische isolatie in vloeren, gevels en daken. In het ontwerp wordt rekening gehouden met een optimale lucht- en kierdichting, zodat er zo min mogelijk ongewenste koude (of warme) lucht de woning in komt.

Ventilatie

Om een comfortabel binnenklimaat te garanderen, moet er natuurlijk wel geventileerd worden. Daarom is gekozen voor een duurzaam ventilatiesysteem dat de frisse buitenlucht eerst opwarmt voordat die zich verspreidt in de ruimte. Dat gebeurt vraaggestuurd, dus afhankelijk van de kwaliteit van de binnenlucht. Uiteraard is natuurlijk ventileren, door ramen te openen, ook gewoon mogelijk.

Warmtepomp

Voor het verwarmen van de woning en het tapwater wordt per woning een elektrische warmtepomp geïnstalleerd. De warmtepompen halen de warmte uit de bodem of lucht en verwarmen daarmee het water van de centrale verwarming. De combinatie met een boilervat zorgt voor warm tapwater.

Vloerverwarming

Een warmtepomp werkt het beste als het verschil in temperatuur tussen de bron en het afgiftesysteem niet te groot is. Hiervoor is vloerverwarming uitermate geschikt. Dit is een comfortabele manier van verwarmen. Daarnaast voorkomt deze manier van verwarmen ongewenste stofcirculatie, wat gunstig is voor mensen die gevoelige luchtwegen hebben of allergisch zijn.

Vloerkoeling

De warmtepomp die zorgt voor verwarming en warm tapwater kan in de zomer ook worden gebruikt als koeling. Alle woningen in project Mercado zijn standaard voorzien van deze extra koelfunctie.

Contact

Interesse?
Laat hier je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.